Apa itu Delivery Order (D/O)?

Pesanan Penghantaran di dalam penghantaran/import

Delivery Order di dalam penghantaran/import

Siapa yang mengeluarkan Pesanan Penghantaran?

"Delivery Order" (atau singkatannya D/O) adalah salah satu syarat perdagangan penghantaran paling penting yang akan anda dengar ketika menghantar sesuatu di peringkat antarabangsa seperti pengangkutan laut, seperti juga istilah "bill of lading", terutamanya ketika penghantaran anda tiba di pelabuhan destinasi.

Delivery Order merupakan dokumen penghantaran yang dikeluarkan oleh ejen atau pejabat destinasi pengangkut sebagai pertukaran dengan bil muatan asal dan caj berkaitan yang perlu dibayar kepada mereka. Salinan penyerahan bill of lading (atau surat muatan laut) sudah mencukupi jika penyerahan bill of lading sudah dikeluarkan . Dapatkan lebih banyak maklumat di halaman tentang penyerahan bill of lading. Dalam sesetengah kes, mereka turut mengeluarkan surat muatan laut dan dalam kes ini, satu salinan sudah memadai.

D/O adalah arahan untuk melepaskan kargo kepada pihak yang mempunyai hak undang-undang untuk menerimanya. Pihak-pihak tersebut termasuklah penerima barang sebenar atau broker kastam yang di tandakan sebagai "pihak di maklumkan" dalam daftar muatan.

Dengan menghantar Delivery Order kepada pihak yang tepat seperti ejen atau pejabat destinasi pengangkut, penerima boleh mengambil penghantaran kargo dari gudang pelabuhan atau terminal / gudang yang berkenaan setelah ia melepasi kastam. Dengan kata lain, seseorang tidak boleh mengambil penghantaran kargo hanya dengan kebenaran import dari pejabat kastam. D/O juga diperlukan.

Adakah D / O dikeluarkan oleh pengangkut di tempat asal atau di destinasi ejen/pejabat pengangkut?

Delivery Order dikeluarkan oleh ejen destinasi pengangkut atau pejabat destinasi. Tanpa dokumen ini, penghantaran tidak dapat dilepaskan, walaupun ia sudah melepasi kastam.

Ini bermakna sementara penerima barang perlu menguruskan pelepasan kargo melalui kastam di negara destinasi, dia turut perlu melalui urusan untuk melepaskan kargo secara fizikal dari gudang. Dalam erti kata lain, D/O memainkan peranan sebagai tiket pertukaran.

Para pekerja di terminal berikat atau gudang (Stesen Fright Container) perlu memastikan yang kedua- duanya iaitu proses pelepasan kastam dan D/O telah lengkap ketika melepaskan kargo kepada penerima atau broker kastam yang dilantik.

Bagaimana seseorang boleh memulakan pengaturan memproses Delivery Order?

Jadi, pejabat atau ejen destinasi pengangkut mengeluarkan Delivery Order. Bagaimana seseorang boleh memulakan proses ini?

Ini bergantung kepada siapa yang telah melalui pelepasan kastam. Misalnya: Adakah anda sendiri akan melakukan pembayaran dengan pergi ke pejabat kastam atau adakah anda akan menggunakan perkhidmatan sesetengah broker kastam?

Jika anda melakukan pelepasan kastam sendiri, anda perlu menyerahkan bil muatan kepada ejen tujuan syarikat penerbangan dan juga membuat pembayaran untuk caj tujuan seperti terminal, pengendaliannya, caj D / O atau yang serupa. Sekiranya anda menggunakan perkhidmatan beberapa broker kastam, mereka akan menguruskannya bagi pihak anda.

Ringkasan:

Anda menyerahkan D/O ke terminal gudang berikat atau seumpamanya untuk melepaskan kargo dan mengambil penghantaran.