Apakah itu surrender bill of lading?

kapal Kontena

Makna Penyerahan (surrender B/L)

Semasa anda melakukan penghantaran di peringkat antarabangsa, ejen destinasi syarikat penerbangan biasanya akan meminta bill of lading yang asli. Namun, setelah bill of lading diserahkan ke pejabat asal pengangkut, dokumen bill of lading asli tidak lagi di perlukan semasa menerima penghantaran di tempat destinasi.

Bill of lading umpama tiket untuk muatan. Sebagai resit penghantaran, yang asli mesti di hantar kepada ejen destinasi pengangkut, melainkan bill of lading telah diserahkan.

Dalam perdagangan antarabangsa, kebanyakan penghantar (pengeksport) tidak menghantar bill of lading asli kepada penerima. Sebaliknya, mereka menyerahkan bill of lading di tempat asal, kerana ini menjadikan prosedur lebih mudah.

Kebiasaannya, bill of lading dikeluarkan pada hari kapal berlepas. Contohnya, jika anda menghantar dari Jepun ke Pelabuhan Kelang, Malaysia, penghantaran akan tiba di Pelabuhan Kelang dalam masa 11 hari. Sekiranya penghantar menerima bill of lading dari pengangkut beberapa hari dari tarikh pelepasan dan kemudian menghantarnya kepada penerima melalui EMS, FedEx atau seumpamanya, bill of lading akan dihantar kepada penerima setelah kapal tiba di Pelabuhan Kelang. Kos penghantaran oleh EMS atau FedEx bukannya murah dan turut terdapat risiko yang ianya tidak sampai atau tertangguh. Berikutan dengan itu, ketika bill of lading diserahkan, prosedur menjadi sangat mudah. Sebaik sahaja bill of lading diserahkan, dokumen yang asli tidak lagi di perlukan. Sebaik sahaja syarikat penerbangan menerima pembayaran dari penghantar (biasanya melalui penggerak antarabangsa seperti kami, dalam kes penghantaran barangan peribadi), mereka mengaturkan untuk penyerahan bill of lading. Kemudian mereka menghantar pengesahan kepada ejen destinasi memaklumkan bill of lading telah diserahkan dan yang penghantaran dapat dilepaskan tanpa yang asli. Lazimnya, proses penyerahan bill of lading mengambil masa beberapa jam hingga beberapa hari.