4 robots in Japan mensen aanvielen en doodden? Nee.

vallen robots mensen aan?

AI robots doodden wetenschappers in Japan?

Nee, er was geen dergelijk ongeval in een robot bedrijf in Japan.

Het valse nieuws "Vier AI-robots doodden 29 Japanse wetenschappers" verspreidde zich elders in de wereld, maar niet in Japan.
Hoewel de meeste mensen begrijpen dat dit nepnieuws is, geloven sommigen in de Verenigde Staten en andere delen van de wereld het nog steeds. Dit vermeende verhaal van een ongeluk van robots die wetenschappers bij een of ander robotica-bedrijf in Japan aanvallen, is sinds 2018 nooit als nieuws gemeld in Japan, maar onlangs is het gemeld als een voorbeeld van nepnieuws dat begon in de VS. Vanaf 2022 hebben de meeste Japanners zelfs nog nooit van dit nepnieuws gehoord.

In december 2018 begonnen gebruikers van sociale media het nieuws te verspreiden dat "AI-robots 29 wetenschappers in Japan hebben gedood", samen met een korte video. De video was een presentatie gegeven door milieukundige en UFOlogist, Linda Moulton Howe op de Conscious of Life Expo in Los Angeles in februari, 2018. In die presentatie sprak Howe vooral over de gevaren van AI en buitenaardse ontmoetingen en ontvoeringen. Howe is afgestudeerd aan de Stanford Universiteit en is een voormalig Miss Idaho.

Howe begon haar presentatie in Expo met de mededeling dat vier AI-robots die worden ontwikkeld voor militaire toepassingen bij een Japans topbedrijf in robotica 29 mensen in een lab hebben gedood door metalen kogels af te schieten. Het afschuwelijke aan het incident is dat laboratoriummedewerkers twee van de robots hebben uitgeschakeld en de derde uit elkaar hebben gehaald, maar dat de vierde zichzelf begon te herstellen", zei ze. Howe vervolgde: "Dit nieuws zal nooit openbaar worden gemaakt. Door het openbaar te maken, zouden robotica bedrijven te veel te verliezen hebben en het belangrijkste is dat de Japanse regering AI-robot soldaten wil."

Howe zegt dat de bron van de informatie een of andere klokkenluider is die contracten heeft met de CIA en anderen. Hoewel Howe de naam van het Japanse bedrijf waar de moord plaatsvond niet vermeldde, noch de naam van de vermoorde Japanse wetenschappers, verspreidde de informatie over het militaire robot incident in Japan zich snel onder science fiction liefhebbers in de Verenigde Staten. Niemand was echter in staat om het te bevestigen.
Geen enkele andere bron meldde hetzelfde verhaal over de aanval door robots.
Het vermeende verhaal over AI-robots die 29 mensen in Japan aanvielen en doodden, is gebaseerd op onbevestigde informatie zonder enig bewijs. Sommige media zeggen dat dit gerucht werd verzonnen om gewoon de aandacht te trekken van het publiek van haar toespraak over hoe de mensheid werd geschapen door een intelligent buitenaards ras.

militaire robots met schiettoestel

Afgezien van dit nepnieuws, hebben robots/AI ooit een mens gedood?

Verschillende grote media meldden dat met AI uitgeruste drones tijdens de burgeroorlog in Libiƫ in maart 2020 mogelijk op de vlucht geslagen milities hebben aangevallen, achterna gezeten en ongecontroleerd door mensen.
In een rapport van een deskundigenpanel van de VN-Veiligheidsraad wordt opgemerkt dat de gebruikte drone KARGU 2 heet, vervaardigd door STM, een Turks militair bedrijf dat militair ingreep in de burgeroorlog, en als dit waar is, zou dit de eerste keer ter wereld zijn dat een aanval is uitgevoerd zonder menselijke tussenkomst.
Het VN-rapport beschreef de KARGU2 als "autonome moordwapens" en zei dat ze geprogrammeerd waren om doelen aan te vallen zonder dat er datacommunicatie met een operator nodig was. Het rapport suggereert dat ze werden gebruikt als killer robots.

Militaire functionarissen over de hele wereld besteden aandacht aan Japanse robottechnologie.